Întortocheală urbană în Brăila: trotuare strâmbe și parcări misterioase - un rollercoaster al reabilitărilor urbane fără sens clar!
Sursa poza si informatii: monitorulbr.ro
O încercare de reabilitare urbană în cartierul Viziru din Brăila a atras atenția publicului din nou, odată cu imaginile trimise de un cititor. Acesta a surprins un proiect de infrastructură promițător afectat de un obstacol ironic – un copac solitar. În ciuda reparațiilor precedente, efectuate doar cu ajutorul presei, soluțiile improvizate nu par să lase loc de trecere comodă pentru pietoni.
În ce constă problema? Spre deosebire de un trotuar obișnuit, cel recent inaugurat obligă trecătorii să evite atât un puiet "plantat strategic", cât și cabluri dezordonate, protejate superficial de un tub colorat în portocaliu. Astfel, oricine își dorește să traverseze această porțiune cu un cărucior sau bicicletă trebuie să ia în considerare alternativă mai viabile sau, măcar, să își protejeze genunchii.
Parcarea misterioasă
Ca și cum planificările nefericite la trotuar nu ar fi fost îndeajuns, parcarea alăturată ascunde un alt puzzle urbanistic. Aici, o structură neobișnuit de joasă, încadrată între borduri, stârnește confuzie și întrebări. Rolul acestui edificiu? În lipsa unui răspuns clar, imaginația locuitorilor face un tur de forță: poate ar fi o fântână arteziană pentru mașini sau un rond perceput pentru alt scop obscur. Până la clarificare, locul riscă să devină adăpost pentru gunoaie locale.
Dincolo de intenții bune
Cititorul, C.B., se întreabă de ce se ajunge la asemenea execuții și dacă proiectele originale intenționau ceva atât de neconvențional. Realitatea din teren demonstrează însă că între proiect și realizare își fac loc inerția, improvizația și lipsa de planificare eficientă. Un lucru rămâne evident: dacă tot renunțăm la zonele verzi pentru a moderniza, măcar să se facă cu măiestrie și viziune.
În așteptarea unei poziții oficiale, ne rămâne speranța că vom asista la proiecte care să nu ne lase perplecși și fără cuvinte. S-ar putea, totuși, să ne prindem râzând pe seama lui "Dorel", amintirea omniprezentă a improvizației locale în lucrările din Brăila.